Църквата в Синеморец

Една от местните забележителности е църквата „Свети Георги“. Тя е известна с иконата на „Свети Модест“, която показва светеца, както често бива изобразяван, сред дървета и стада волове, овце, кон и бивол. Той е покровител на впрегатния добитък, орачите и овчарите. Според преданията той е научил хората как да впрягат воловете си и как да орат нивите.

Животните и дърветата намират място в изображенията, тъй като точно с това са се прехранвали местните жители – превозвали са дървен материал. Името на св.Модест е най-популярно в района на Странджа. Рядко можете да го срещнете в цялата българска етническа територия.

На 18 декември светецът се почита от българите в Родопите, Пирин и Странджа. Празникът се почита с обредни хлябове, направени само с подновен квас и от домашно пшеничено брашно. Хлябовете трябва да са нечетен брой. Мажат се с много масло, за да са мазни и здрави впрегатните животни – биволи, коне и волове, които в деня на празника не се впрягат.

Църквата е една от най-забележителните сгради в селото, намираща се в западната му част. Точно там някога се е простирало гръцко селище. Стените и са от камъни и тухли. Посрещат ви сини врати и чудна градинка. За съжаление църквата рядко е отворена така, че най-добре попитайте кога бихте могли да я разгледате още при настаняването си.