Екопътеки около Синеморец

Ако освен джапанките сте взели и маратонките или сте натоварили колелото, е хубаво да планирате един ден за разходка из планината. Запасете се с репелент против мушички, защото тези гадинки наистина могат да вгорчат хубавото ви преживяване. От Синеморец тръгват две екопътеки.

Екопътека Синеморец Ахтопол
Откровено казано честото преминаване на туристи е оставило своите белези и донякъде оспорва „еко”-то на пътеката. Маршрутът е лек и подходящ за неопитни туристи, но има една подробност – няма много сянка. По-добре изберете хладен ден или тръгнете надвечер. Освен забележителните гледки този маршрут ще ви отведе до изстиналия вулкан. На места по маршрута се вижда как се е стичала магмата.

По този маршрут можете да наблюдавате геоложките промени, които е претърпяла земята през последните осемдесет милиона години. 1 Вулканът е бил действащ през периода Креда и по крайбрежието могат да се изследват всички видове изригвания – подземни, подводни и надземни. Лесно ще познаете вулканичните скали дори да не сте специалист – скалата е гола, напукана от времето и видимо прилича на разтопена скална маса.

Екопътека Устието на река Велека
Тази екопътека е нова и целта и е да помогне на любителите на природата да се запознаят с удивителния ландшафт на река Велека. Маршрутът е около десет километра и ориентировъчно отнема около три часа. Разделен е на четири етапа.

Началото на екопътеката е в местността „Церът”, която се намира на около километър от устието на реката. Има и алтернативен маршрут, който започва от входа на селото и следва южния бряг на реката.

Втората част е от местността „Трудовашката чешма” до местността „Гечитет”. Третата – от „Гечитет” до местността „Долната воденица” и четвъртата от там до село Бродилово.  Всички етапи са от по приблизително два километра и половина.

По маршрута има специално оформени кътове за отдих и наблюдение. Маршрутът е относително лек и е подходящ за деца, конен туризъм или вело туризъм. Ако се нуждаете от по-детайлни насоки относно местата за отдих или допълнителни подробности можете да попитате в кметството на село Синеморец.