История на Синеморец

Историята на Синеморец е древна, но най-старият писмен документ е едва от 1498 г. В него са споменати няколко типично православни имена, както българското име Манол. Документът се е отнасял до търговска сделка със сол. През 17 век селото е споменато в данъчен регистър на турските окръг Анхиало и в състава на околия Агатопол. Посочено е и в картата на Турската империя отпечатана през 1821 г.

Най-старото подробно описание на района е направено от австрийския дипломат-разузнавач, офицер Венцел фон Броняр през 1786 г. Според него търговията с дърва и дървени въглища, жито, плодове и масло, както и търговията със сол процъфтявала. Той също така разказва, че в тогавашния Синеморец, т.е. в Каланджа имало 17 къщи. Според местните легенди и предания те може би са останали след нападенията на лазите – кавказки пирати, а населението се е изселило към Странджа планина.

След Освобождението през 1878 г. Синеморец остава в Турция и е освободено чак през Балканската война. Основната прехрана през периода са въглищарство, скотовъдство и земеделие. През тридесетте години въглищарите се обединяват в горска кооперация с името „Въглен“. Горите в района на Синеморец са били близо 200 хиляди декара по данни от 1914 г.  А по данни от 1926 г. къщите са наброявали 59, с близо 260 жители. До 1913-1915г. населението е било от българи и гърци. След изселване на гърците повече от половината жители в селото се преселват от Блаца, сега находящо се в Турция.

До 1934 г. село е назовавано Каландзой, Галанджа, Каланджа (Каланджа произхожда от гръцкото “каландзаки” – добро огнище), а след 1934 г. вече е Синеморец. Етимологията на днешното име Синеморец е от гръцкото „галаза“, което в буквален превод е небесносиньо.