Плажовете на Синеморец

Плаж бутамята, Синеморец

Плаж Бутамята, Синеморец

Да си дойдем на думата – та какво е почивка на море без … море? Мятайте хавлията на рамо, чантата със студена биричка и нещо за хапване и смело към плажовете. Плажовете?

Трудно е да повярва човек, че толкова малко селце има такъв богат избор от плажове при това всеки със своето очарование и собствена красота.

Плаж Косата ( Свеверен Плаж, Плаж Велека )
Абе честно казано това не е точно плаж. Тръгвайки на север от Синеморец ще достигнете до река Велека. Реката преминава през гората и след няколко завоя на реката, си проправя път към морето като красива пясъчна коса и поради това плажната ивица, която се оформя се нарича Косата. Гледката е незабравима. Това е северния плаж на Синеморец. Морето е дълбоко, пясъкът чудесен – идеално място да общуваш насаме с природата.

Плаж Велека, Синеморец

Плаж Велека, Синеморец

По принцип този плаж не е подходящ за начинаещи плувци поради особените морски течения оформящи се от вливането на реката в морето, но определено ви препоръчвам да го видите и да се разходите по пясъчната ивица деляща морето от реката. Това е наистина уникално преживяване.

Плаж Бутамята
Хващате „главната” улица Бутамя и след няколко минути ще се озовете до южния плаж. Той е най-големия и най-посещавания. Ако сте с малки деца или сте живели само под похлупака на цивилизацията плаж Бутамята може би е правилният избор.

За моя вкус е леко пренаселено, но пък предлага незаменимите удобства на съвременния туризъм – чадърчета; капанчета с вкусни картофки, цаца или сандвичи и дори глезотии като водни колела. Ако се чудите името на плажа няма нищо общо с бутане или мятане въпреки, че ако около вас има многолюдно семейство с дечурлига това ще е първата ви асоциация. Преди години този район се е използвал за пасище на животни. На гръцки „бутамя” означава пасище. Можете да чуете и названието „Потамя” (река гр.) – става въпрос за същия плаж. Между другото това е единствения охраняем плаж в Синеморец.

Едно нещо отличава плаж Бутамята от всички плажове, които познавам – невероятната чистота. Все пак нека не забравяме, че това е доста посещаван плаж в сравнение с другите плажове в околността. Въпреки това няма търкалящи се бутилки, летящи торбички, празни кутийки от бира и всякакви „белези на туризма”. В интерес на истината дори обичайните за всички плажове колонии от фасове някак са се изпокрили тук.

Плаж Липите
Независимо дали сте дете на цивилизацията или запален природолюбител е просто непростимо да не отскочите поне до плаж Липите. До него се стига по пътечка започваща от южния край на плаж Бутамята. Има и път за автомобил, но ако колата ви не е 4х4 може да и спестите това преживяване.

Пътят пеш е далеч по-здравословен и е подходящ за неопитни туристи и деца. Ще ви отнеме двадесетина минути да минете през пътечките и да се доберете до „Липите”. В южния край на Бутамята ще видите пътечките, които минават над  скалите. Уверявам ви пътуването си заслужава. Плаж Липите е невероятно място. Малък, закътан между дърветата с изключително чист и фин пясък. Практически тези двадесетина минути преход отказват по-мързеливите туристи и посетителите на „Липите” се радват на истинско спокойствие и усамотение.

За разлика от другите плажове в Синеморец, морето в плаж „Липите” е много тихо и спокойно. Плажчето е толкова закътано, водата чиста и спокойна, че е много подходящо за деца. Не забравяйте обаче, че плажът не е охраняем и няма никакви елементи на цивилизацията. Вземете си храна, напитки и не изпускайте децата от очи.

Плаж Липите е уникален и с причудливите си скални образувания. Можете с часове да съзерцавате творенията на природата и да откривате животни, човешки лица, тела и всичко, което може да роди въображението ви. Много от тези природни скулптури имат своите наименования – Разделената канара, Пещерата на гълъбите, Скалата на Сизиф. Просто спестете една бира и не забравяйте да вземете фотоапарата.

Плаж Листи
Искате още по-диво? Няма проблем. Ако никога не сте виждали сърна или елен в естествената му среща сега ще имате тази възможност. Пригответе раницата, едни хубави туристически обувки (да, точно това казах: джапанките в раницата – краката в удобни маратонки). Вземете си хапване, достатъчно вода и призовете туриста във вас. Ще ходим на поход. На около 4 километра южно се намира плаж Листи. Достъпен е само пеша и пътят се вие по козя пътека.

Защо пък Листи? Вярно, че има доста дървета, но наименованието на плажа няма нищо общо с тях. Преводът от старогръцки е „пират, разбойник” и като достигнете до местността Каньона определено ще се почувствате като такъв. Малък и закътан, плажът сякаш се е сгушил в заливчето а скалите наоколо стоят на вечна стража в очакване на преследвачите. Смята се, че в този район е било едно от множеството свърталища на пирати.

Плаж Силистар
На юг от Синеморец е най-южната точка на България – село Резово. Пътят е тесен и две коли трудно се разминават, а дупките и занемарената пътна настилка отказват доста хора от пътуването. Има обаче една причина да изстискате най-доброто от автомобила си и да го убедите, че няколкото километра дрънкане си заслужават ако не за него то със сигурност за вас. На около пет километра от Синеморец е отбивката водеща към плаж Силистар.

Пътят е черен и лош но пък пейзажът е просто покъртителен. Ще завършите пътуването си на широка поляна, от която се разкрива невероятна гледка към морето. Плажът носи името на река Силистар, която можете да видите в ляво от него. Има и мостче водещо към кози пътеки за любителите на туризма. Всъщност бихте могли да стигнете и пеш стига да не ви плашат малко преходи.

Плажът е относително голям – около километър плажна ивица, на места широка около 70 метра. Силистар е обявен за защитена местност през 1992 година с цел опазване на големия брой защитени птици, които преминават по Виа Понтика на път за топлите страни, а много от тях дори гнездят тук. Любителите орнитолози могат да наблюдават черен щъркел, диви гълъби или царски орел, както и редица други видове записани в Червената Книга.

Ботаниците ще се прехласнат по пясъчните лилии и вековните гори от цер и благун, а всички останали просто ще се наслаждаваме на невероятното спокойствие и красотата на природата. Плиткото и топло море, нежният златист пясък и удивителните скални образувания гарантират невероятно изживяване. Много от скалните скулптури имат своите имена Скалният човек, Лигоровата скала, Корабите, Сфинкса. Изкушаващо е човек да се бухне в морето от няколко метрова скала, но не е особено добра идея – има доста подводни скали и е възможно да се нараните сериозно.

Заливът е изключително чист и спокоен и е един от най-красивите плажове, които някога ще видите.