Местни празници и традиции в Синеморец

На юг морето е топло и спокойно дори през есента. Дори през Октомври можете да се наслаждавате на хубаво време и приятни разходки. Има нещо, което прави този месец специален за местните жители. През октомври, на празника на Св Петка е празника на село Синеморец.
Съборът се провежда традиционно вече повече от десет години. Празненствата започват с литургия в параклиса Света Петка или както мило го наричат местните – манастирчето. До параклисчето се стига лесно – нагоре по-реката и просто няма как да го пропуснете. През останалото време от годината параклисът е заключен и може само да си направите снимка пред портата, но в средата на Октомври това място се изпълва с живот.

Основната част на тържествата е на лятната сцена на училището и по традиция има много песни и народни танци. Всяка година участие вземат известни и обичани странджански изпълнители. Кулминацията на празненството са нестинарските танци характерни за Странджа. Това е една от малкото възможности да се потопите в българския фолклор и обичаи и да хапнете вкусни традиционни гозби.