Тракийско съкровище в Синеморец

Близо до Синеморец,  подводни научни експедиции откриват в залива Потамя средновековни керамични предмети от около 4 и 5 век. Пак с подводни проучвания са намерени  и котви, и оловна обшивка на древен кораб. А до самото село има тракийски надгробни могили и малка крепост.

Най-значимите открития са направени през 2006 и 2008 година от известният археолог Даниела Агре. През 2006 година е разработена могилата в непосредствена близост до последните къщи преди устието на река Велека. Тогава бяха открити редица златни накити и сребърни съдове. Счита се, че могилата е от края на трети век преди Христа и е гроб на съпругата на владетеля Кортодзунтос. Семейството е било много заможно и е управлявало голяма част от Странджа.

През 2008 година екипът на д-р Агре проучи обекта намиращ се в местността „Голата нива” – малко над устието на река Велека и в близост до могилата. Обектът представлява укрепен тракийски дом и е значителен археологически обект. Обектът се състои от дом заемащ около 200 квадратни метра ограден с много солидна крепостна стена. При проучванията на кулата са открити множество фрагменти от съдове. Има данни, че домът е бил опожарен  въпреки, че е бил построен на високо място с добра възможност за отбрана и наблюдателна кула висока над осем метра.