Къде е Синеморец? Местонахождениe и Карта на Синеморец!


View Larger Map

Ако не знаете къде да търсите ще ви отнеме доста време разходката с показалец по картата. Синеморец е „под” Бургас. Доооста под него. Картата твърди, че от Бургас до село Синеморец са около 85 километра. Изследвайки границата ни с Република Турция полуостровчето, на което се е разположило селото няма как да не бъде забелязано. Опитният любител на девствената природа ще забележи още на картата, че селото граничи с устието на река Велека. Море и река? Категоричен знак, че трябва да нося фотоапарат. Няма как това да не бъде една отлична възможност за незабравими гледки и пейзажни снимки.

Как да стигна?
Дори от сателитните снимки на Google Maps прави впечатление откъснатостта на селото от цивилизацията. Синеморец се намира в община Царево, след град Ахтопол. Пътят се вие покрай морето и сякаш усещам как от едната страна се чуват вълните а от другата шумят листата на дърветата.

С кола
До Бургас вярвам ще се оправите без проблем. След като влезете в Бургас трябва да се движите по бул. Тодор Александров. Спокойно – от където и да идвате ще попаднете на него – булевардът прекосява целия град. Ако идвате от София булевардът е продължение на главния път. Влизайки от Варна ще се движите по бул. Транспортна, който се влива с Т-образно кръстовище в бул. Тодор Александров. Излизайки от града следвайте табелите за Созопол и Царево. Попътувайте още малко по международен път Е87 до Царево, а от там … пътят май дори няма име. На детелината продължете право напред (главния път е в дясно) и следвайте табелите за Ахтопол.

Пътят изглежда добър до Ахтопол, но оттам нататък е … да го наречем живописен. Шосето се стеснява, леко погрознява. Естествено не е нужно да сте с бронетранспортьор или луноход, но се пригответе за внимателно пътуване и не се разсейвайте от прекрасните гледки наоколо. Съветвам ви да карате  по-бавно, защото през лятото трафикът е натоварен.

С влак и автобус
Ако предпочитате обществения транспорт… Добре де – ако нямате друг избор освен обществения транспорт можете да пътувате с влак до Бургас. Ж.П. линия до Синеморец няма изградена, а най-близката гара е в Бургас.  От прегръдките на БДЖ ще се придвижите до автогарата, където трябва да хванете маршрутно такси до с. Синеморец. За щастие Бургас е един от градовете, в които ЖП гарата и Автогарата са разположени една до друга и няма да ви се налага да прекосите града за да продължите пътуването си. Има шест или седем бусчета дневно в двете посоки със смяна в гр. Ахтопол. Не е лоша идея така да се организирате, че да не разчитате само на последния бус.